mănînc un măr și mă gîndesc la tine, de Raluca Elena Vasiliu
Literatura romana , Poezie / October 12, 2018

mănînc un măr și mă gîndesc la tine este volumul de debut al tinerei autoare Raluca Elena Vasiliu, o carte în care, pe alocuri, limbajul poetic este direct ca un pumn, dar combinat, așa cum ne spune și titlul, cu scufundări în intimitate, în lumea nostalgiei și a rememorării. Răceala și uitarea sunt întretăiate de pasiune și eros, iar eul poetic este deopotrivă și feminin și masculin, parcă pentru a acoperi lipsa. sînt o ană/ tragică și absurdă ca oricare / …. / sînt amantă și nu am remușcări/ și nici morți pe care să îi cunoască cineva, iată doar o mostră de asumare poetică, de percepție a sinelui, o cuantificare a imaginilor care se revarsă din acest volum, tumultuos și nărăvaș ca un rîu de munte și, deopotrivă, amar și înnecăcios ca o mușcătură din mărul dureros al pierderii și uitării.

poveștile Mingii de Foc, de Diana Cosma
Literatura romana , Poezie / October 12, 2018

Un amestec de candoare, inocență, visare, alături de temeri, frustrări și resemnare, așa s-ar putea descrie în cîteva cuvinte volumul de poeme poveștile Mingii de Foc, al tinerei autoare Dia na Cosma, care deschide colecția PoetiKa la editura Shah Publishing. tu, sânge, îmi ești rană și viață, spune autoarea acestor povești ale Mingii de Foc, o minge care clocotește în athanorul poetic, o minge de căldură și viață, dar care, în același timp, arde, pîrjolește, descuamează – la fel cum o fac speranțele, visele și iubirea. O poezie a pieirii și a renașterii, aceasta este pe scurt cartea pe care tocmai o țineți în mînă.

Licantropie, de Teodoru Stemate
Literatura romana , Romane / August 20, 2018

PLATA RAMBURS PRET: 35 RON + taxe postale.     Zolonta este o comună oarecare din România actuală, un loc unde nu se-ntâmplă nimic deosebit. Liniştea patriarhală a locului începe să fie tulburată de o serie de evenimente, aparent fără legătură între ele: * Un cuplu de adolescenţi dispare fără urmă, după ce plecaseră într-o excursie prin pădurile din jurul Zolontei. * O fermă de animale din comună este atacată de un animal bizar. Doi porci din fermă sunt găsiţi cu capetele smulse de pe trunchi. * Un vânător găseşte în pădure, în munţi, o ciută moartă, cu capul la fel, smuls dintre umeri. * Are loc  o alunecare de teren, care deplasează coasta unui deal. Poliţistul din comună, agentul Matei, însoţit de un comisar venit de la Inspectoratul Judeţean, descoperă, sub coasta dealului, tuneluri ciudate, care duc într-o peşteră necunoscută. Poliţiştii găsesc în peşteră diverse rămăşiţe (umane sau animale? — nu e clar) şi, pe unul din pereţi, un soi de pictură rupestră, reprezentând un chip monstruos. * Trei copii-paznici sunt atacaţi, în timpul nopţii, de o “matahală” care-l răpeşte pe unul dintre ei. * Directorul şcolii are “o criză de epilepsie” în timpul căreia se comportă ca un…

Timpuri furtunoase, roman de Osman Akdere
Literatura straina / July 25, 2018

  PLATA RAMBURS PRET: 45 RON + taxe postale.     Timpuri furtunoase, de Osman Akdere, este un roman istoric în care autorul surprinde momentul loviturii de stat din Turcia, cînd au avut loc o multitudine de întîmplări terifiante, soldate cu victime.  Au fost vremuri grele, dificile, iar tînărul de atunci vede prin ochii săi inocemți răul, rău care puțin cîte puțin, te transformă, te maturizează, te obsedează și te afectează. În 1980, cînd a avut loc lovitura de stat din Turcia, autorul acestui roman era student și a fost, între altele, martorul evenimentelor care s-au petrecut atunci – evenimente sîngeroase, traumatizante, cu o încărcătură emoțională extrem de puternică. Teroarea bîntuia pe străzi, nesiguranța și frica populației atingeau nivele maxime. Acum, după aproape patru decenii, Osman Akdere ne povestește despre ce s-a întîmplat atunci, reușind să surprindă ca un fotograf, imaginile crude ale momentelor întîmplate în vreme, vorbind despre dreptate, despre libertate, despre dreptul la viață și moarte.     PLATA RAMBURS:

Povestiri fantastice. Gurdjieff pentru începători
Literatura romana , Proza scurta / June 29, 2018

PLATA RAMBURS PRET: 40 RON + taxe postale.     Oare cât este accident și cât sens în viață și existență? Suntem niște rătăcitori captivi într-o închisoare pe care nu o vom putea părăsi niciodată? Cine suntem și de unde venim? Ce sunt visele și somnul și ce este odihna? De ce nu putem trăi fără somn și vise? Putem fi mai conștienți? Putem fi conștienți în lumea viselor? Le putem controla? Care ne sunt limitele? Care sunt forțele exterioare și interioare care ne guvernează și care sunt șansele noastre la libertate? Putem să fim fericiți? De ce oamenii și omenirea sunt așa cum sunt? Suntem singura specie conștientă și inteligentă din Univers? Avem posibilitatea de a ne schimba viața? Există destin? Există predeterminare? Ce este timpul? Care ne este locul în această lume? Putem ști și face mai mult? Cum percepem lumea și care sunt posibilitățile pe care le avem la dispoziție pentru a o înțelege? De ce gândim și acționăm așa cum o facem? Suntem oare mai mult decât niște animale cu rațiune? Întrebări care au preocupat omenirea dintotdeauna și la care culturi și civilizații întregi au încercat să găsească răspunsuri. Pentru cei preocupați de cunoaștere și de…

Sindromul Irukandji, de Leonard Ancuța
Literatura romana , Romane / February 12, 2018

PLATA RAMBURS PRET: 35 RON + taxe postale.   Prima apariție editorială a Shah Publishing este romanul Sindromul Irukandji, al zecelea titlu din portofoliul autorului Leonard Ancuța, autor care s-a remarcat atît ca prozator, cu romanul Sunt un curv, dar și ca poet, cu volumul 69 de poeme de dragoste. Sindromul Irukandji este un roman în care fantasticul și realitatea își pierd granițele, este un roman în care dragostea reușește să cuprindă două personaje ale unei cărți în ciuda voinței autorului, este o carte în care acțiunea și liricul par că se întrepătrund ca într-o partidă perfectă de sex. Un roman energic, bizar, un thriller de dragoste cu multe șarje de umor, filosofie și răsturnări stranii de situație. În curînd, numai la Shah Publishing!         PLATA RAMBURS: